pátek 31. srpna 2012

Autogramiáda: Steve Berry

Když jsem se dozvěděla, že Steve Berry má zavítat do Prahy a že vydal další román, oslovilo mě to. Přesto, že jsem od něho četla jen jednu knihu, nějakým způsobem jsem měla pocit, že bych tam měla být. Že bych si jeho novou knihu měla přečíst. Možná bych to mohla nazvat znamením, nicméně když jsem tři dny před autogramiádou zavítala do knihkupectví „Kolumbova záhada“ mne praštila do očí. V tu chvíli jsem věděla, že tu knihu musím mít. Že si ji musím přečíst.   

A pak, přišel ten den D. Ve čtvrtek 30.8. 2012 seděl Steve Berry jen několik metrů ode mne. Nemohla jsem uvěřit tomu, jak charismatický usměvavý člověk to je. V paláci knih Luxor se tísnilo několik desítek lidí, jen aby ho mohli vidět a slyšet. Pan Berry byl bezprostřední, mluvil nejen o tom, co obnáší psát knihy, ale i o lidech, které potkává při svých výzkumech. Velice mne zarazilo množství knih, které v průměru prostuduje než začne psát, a doba, kterou tomu věnuje. Kolem tří až čtyř stovek pramenů z kterých čerpá plus 18 měsíců práce, výzkumu, hledání toho pravého tématu. Ke své práci moc často nevyužívá další lidi, nicméně když se jedná o specifickou záležitost, o specifický dotaz, obrací se na lidi, kteří v tomto oboru vynikají. To dokazuje především jednu věc. I když jeho příběhy jsou fikce, zakládá si na faktech, která jsou známa a která příběh v mnohém obohatí, ale přesto zůstanou pravdivá, pouze k nim přidává své postavy.  

Autogramiáda nebyla jen to jediné, proč Steve Berry do Prahy přijel. A pravdou je, že tu nebyl poprvé. Několik dní tady strávil právě kvůli knize, kterou zde představoval. „Kolumbova záhada“ sice začíná ve Spojených státech, nicméně značnou částí se odehrává i v Praze, přesněji v Židovské obci. A to je z jeho knihy znát. Popis těch míst na vás dýchne atmosférou, kterou může ukázat jen někdo, kdo ta místa opravdu viděl. Pro získání správných informací si prý „půjčil mozek“ jedné starší paní, která tam provází. „Když jsem byl tady, potkal jsem starší paní, která byla opravdu znalá. Půjčil jsem si její mozek na hodiny. Vlastně je tam pořád, dnes ráno jsem ji tam potkal.“

Všechny nás zajímalo, kdo Steve Berry ve skutečnosti je. Přeci jen patři mezi nejprodávanější autory, nicméně se k psaní dostal poměrně pozdě. Jak sám řekl, dlouho k němu promlouval jeho vnitřní hlas až ho uposlechl. Prvně psal jen před prací. Ráno si sedl a psal. To bylo v době kdy mu bylo pětatřicet. Dlouho mu knihy vydat nechtěli, ale nakonec se povedlo a my máme možnost číst romány, které hýří historií a napětím. Ta cesta za vydáním trvala dlouhých dvacet let. I po tolika letech to prý pro něho není úplně „jasné“. Být spisovatelem pro něho není samozřejmostí.  Jak říká: „Když píšete, jste sám, když děláte výzkum, jste sám, když redigujete, jste sám. Stále přemýšlíte, zda knihu někdo bude číst. A to že je čtou, tohle (setkání se čtenáři) je nejlepší poděkování. Je to ohromující to vidět.“ Velice ho překvapilo, že už někdo knihu četl nebo čte (tedy já), protože v Americe se to prý nestává. Na autogramiádách si ji většinou teprve koupí, protože je v oběhu jen několik málo dní. Tady je na pultech mám ten dojem od úterý, nicméně jak už jsem psala - nemohla jsem odolat. Tam jsem byla někde kousek za polovinou. Teď, když píšu tenhle článek, mám knihu dočtenou a vstřebávám pocity, které ve mne kniha zanechala. 

Steve Berry odpovídal velice vřele na všechny dotazy, na všechno co nás zajímalo. Ať už se to týkalo právě vydané knihy Kolumbova záhada, nebo jeho starších knih. Velice se mu líbilo, kolik knihkupectví u nás máme, protože prý v Americe mizí jedno za druhým. Zmínil se o tom, že by měl Českou republiku navštívit znovu za rok v září, kdy by měla vyjít jeho další kniha s Cottonem Mallonem v hlavní roli a období Tudorovců a královny Alžběty I. . Také by si přál aby jeho kniha byla zfilmována. A jaká herecká hvězda by měla hrát právě zmíněného Cottona? George Clooney. Prý si ho tak přestavuje. Žádný Daniel Craig, ale spíš takový „kluk od vedle“. A ve svých sousedech se často inspiruje. Především jmény a pro vedlejší postavy. Například novinářka Inna z nové knihy opravdu existuje. Je to manželka jeho kamaráda, žije v Praze a opravdu pracuje jako novinářka.  Ale jedna otázka nás všechny pobavila hodně. „Nechtěl by Cotton Mallon přesídlil z Dánska a mít knihkupectví u nás? Tady máme moc pěkných knihkupectví.“ Steve prohlásil, že kdyby dříve navštívil Prahu než Kodaň, pravděpodobně by sídlil tady. Ale Cotton se „narodil“ právě tam, tak proto tam je. Ale snad by si tady mohl v budoucnu otevřít pobočku :-)


Na závěr nám knihy podepsal. Pro mne samotnou to byl nezapomenutelný zážitek. Mít možnost s ním mluvit bylo úžasné. Vidět a slyšet autora, jak mluví o svých knihách tak zapáleně, tak srdečně, to je věc, kvůli které stojí za to knihy číst. Knihu mám samozřejmě i já podepsanou a možná, kdo ví, třeba se mé jméno objeví v nějaké další knize. Steve totiž prý hledá jména, která budou umět v Americe přečíst. No a Kristýna, to prý zvládnou. Tak se necháme překvapit. Nicméně, do té doby bych si ráda doplnila "mezery" a přečetla zbytek jeho knih. I když musím říci, že naprosto souhlasím se zástupkyní nakladatelství DOMINO Karin Lednickou, když řeknu: "Kolumbova záhada je pravděpodobně nejlepší kniha, jakou Steve Berry napsal."  

Jsem opravdu ráda, že jsem měla možnost se autogramiády účastnit. Steve Berry je úžasný muž, který svým nadšení a elánem okouzlil všechny v sále. 

3 komentáře:

  1. Já jsem od pana Berryho zatím četla jen Templářské dědictví (první díl s Cottonem Malone), ale dál jsem se zasekla, jelikož jsem nemohla sehnat Alexandrijskou knihovnu. Sice mám teď doma z knihovny Benátskou zradu, ale moc se mi nechce přeskakovat ten druhý díl, i když mamka říká, že to nevadí (ta má přečtené většinu jeho knih, tuším). Takže teď jen doufat, že knihovna druhý díl dokoupí, když proběhl dotisk, a když ne, tak si ho koupím sama. :D :)
    Jinak tenhle článek je moc hezký a mě tuplem mrzí, že jsem tam nebyla. :D Ale mamky známý slíbil, že Kolumbovu záhadu koupí a nechá podepsat, takže doufám, že to udělal. :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta poslední určitě stojí za přečtení. Je opravdu úžasná. Tak jako její autor. :)Tím, že jsem ho viděla, to jeho zapálení pro historii, to mne "donutilo" podívat se blíže na jeho ostatní knihy. Na Templářské dědictví se chystám.

      Vymazat
  2. Když jsem v práci narazila na tu hromadu jeho knih a zjistila jsem, že u nás bude mít autogramiádu, nedalo mi to a pár knih jsem si prohlédla. Jsem přesvědčená o tom, že je to určitě kvalitní autor a jeho knížky jsou fakt skvělé. Už jenom to, jakou si s nimi dá práci a co všechno je pro ně ochotný prozkoumat. Taky je to na fotkách dost velký sympaťák! :) Vaše společná fotka je nádherná, hlavně tobě to tam moc sluší! :) I když to není přímo žánr, který mě baví, říkám si, že narazit někdy na nějakou knihu by nemuselo být špatné. :-)

    OdpovědětVymazat

Hlavně slušně :)