pátek 4. ledna 2013

Review: Vražedná čísla

Vražedná čísla – Think of a Number
Autor – John Verdon
Počet stran - 448
Vydáno – 2012
Nakladatelství – Baronet

Anotace

Jednoho dne se v poště objeví posměšný dopis končící výzvou: „Vidíš, jak dobře znám tvá tajemství – mysli si číslo.“ Ti, kdo výzvy uposlechnou, brzy zjistí, že autor dopisu velmi přesně odhadl jejich náhodnou volbu. Pro Davea Gurneye, zkušeného vyšetřovatele oddělení vražd newyorské policie, který nedávno odešel do penze a chystá se na severu státu New York začít se svou manželkou Madeleine nový život, tyto dopisy znamenají zprvu cosi podivného, zajímavou hádanku, ta však vzápětí spustí pátrání po sériovém vrahovi. Gurney je k vyšetřování přizván jako „poradce“ a brzy dosáhne průlomu, který místní policii ohromí. S každým krokem protivníka obdařeného takřka jasnovideckými schopnostmi Gurneyovi připadá, že ho začíná dohánět jeho tragická minulost, jeho manželství se dostává k nebezpečné propasti, a nakonec ho ovládne temný, chladný pocit, že narazil na nepřítele, jehož nelze zastavit.

Recenze

Nevšední thriller, to je první označení, které mě napadá, když se ohlédnu za těmi třemi dny, kdy jsem knihu četla. A proč je tak nevšední? To vám s radostí prozradím, ale teď se ještě podíváme o čem vlastně Vražedná čísla, v originále Think of a Number, jsou.

David Gurney je detektiv ve výslužbě, který s manželkou Madeleine žije v zapadlém městečku. Poklidnost všeho se změní v okamžiku, kdy dostane dopis od bývalého spolužáka z vysoké. Po pětadvaceti letech neurčitý vzkaz, který může znamenat cokoliv. Na naléhání manželky svolí ke schůzce, kde ho Mark Mellery žádá o pomoc. Někdo mu posílá prapodivné červeným inkoustem ručně psané básně. Neurčitost sdělení i nemožnost, že by pachatel uhodl číslo, na které Mark myslí zaujme Gurneyho tak, že se pouští do vyšetřování. I přes naléhání se mu nepovede Marka přesvědčit, aby kontaktoval policii, a to se mu stane osudným. Někdo splnil hrozbu.

Příběh začíná jako poklidné vyšetřování anonymních výhružek a mění se v ne příliš úspěšné hledání vraha. Nevysvětlitelnost, chaotičnost a nepatřičnost stop nalezených na místě činu nedávají Gurneymu spát. Jeho bystrý úsudek soupeří s někým, kdo je přinejmenším inteligentní jako on. Je chladnokrevný, systematický a podle stop až nepřirozeně klidný vším, co dělá. Do toho všeho se vyhrocuje jeho vztah s Madeleine, pro kterou jeho odchod do penze znamenal, že už není polda. David ale poldou zůstal a to se jí vůbec nelíbí. Nicméně i ona se přičiní v případu, který si získal pozornost nejen místní policie. Občas je i krok před samotnými vyšetřovateli a Davidem.

John Verdon ve své knize do detailu vykreslil křehkou duši muže, který celý život bojuje proti zločinu, ale ne každý se mu podařilo vyřešit. Také další postavy se v ději nemíjejí bez povšimnutí, ale jsou nedílnou součástí – svým chováním, svými vlastnostmi -, a svými názory. Opravdu mě překvapilo, jak silné a sebevědomé byly ženské postavy v příběhu, jak se bez mrknutí oka dokázaly povznést nad nadutost některých mužů.Je až s podivem, jak přirozeně do děje zasahovala vrahova linka a jak i přes to, jsem nebyla schopna dopředu oddhadnout kdo je onen vrah, jak to všechno „telepatické vědění“ dělá a hlavně proč.

Je na nás moc chytrý? Tohle jste chtěla naznačit?“
Tohle jsem neřekla, „ odpověděla Holdenfieldová nevinně, „ale nejspíš máte pravdu.“
Skutečně? Chtěl bych, aby se to dostalo do zápisu,“ požádal Rodriguez hlasem chladným jako rampouch.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Hlavně slušně :)