sobota 12. října 2013

RC Review: Inferno

Originální název - Inferno (Robert Langdon #4)
Autor - Dan Brown
Počet stran - 424
Vydáno - 2013
Nakladatelství - Argo

Recenze

„Hledej a nalezneš.“ V záplavě trpících, mučených hříšníků v pekle k Robertu Langdonovi promlouvá nádherná stříbrovlasá žena. „Hledej a nalezneš,“ opakuje. A čas se krátí. Co má hledat? A proč je v Itálii? Langdonova paměť se záhadným způsobem zasekla v okamžiku, kdy byl ještě v kampusu v Americe. Najednou leží v italské nemocnici, omámený, nepamatuje si dva dny svého života a někdo na něj vytahuje zbraň.

Uznávaný americký profesor a symbolog Robert Langdon se probouzí v nemocnici a netuší, kde je a proč tam je. Cítí jen neskutečnou bolest hlavy a neustále se mu do mysli vrací obraz zmučených hříšníků topících se v lávě, z břehu na něj mluví záhadná žena s amuletem na krku a nabádá ho, aby něco našel. Mladá doktorka Sienna Brooksová mu vysvětlí, že se dopotácel do nemocnice se střelným zraněním na hlavě, mumlal „very sorry“ a omdlel. Teď už je v pořádku, ale pravděpodobně bude mít následkem otřesu amnézii a jeho mozek s ním bude hrát zapeklitou hru, kdy se bude snažit zpracovat události, které se mu přihodily. Když si uvědomí, že je uprostřed Florencie, dojde mu, že potřebuje znát odpovědi. Než se stačí spojit s někým, kdo by mu vysvětlil, co se stalo, dostane se do nemocnice žena, která prvně zastřelí místního doktora a pak se snaží zabít i jeho se Siennou.


V částečném bezpečí se Sienna s Robertem pouštějí do pátrání toho, co měla na mysli stříbrovlasá žena. Z malého záhadného předmětu, který měl u sebe, se vyklube mapa. Pozměněný obraz La Mappa dell’Inferno od Botticelliho. Slavné dílo inspirované právě Dantovým dílem Božská komedie. Robert pomalu dává dohromady střípky toho, co ví. Přesto je rozhodnut zavolat na americkou ambasádu. Jak se ale ukáže, jeho vlastní vláda se ho snaží zlikvidovat. Robert nechápe, co mohl udělat, že se ho snaží zabít, a tak se vydává se Siennou na útěk. V patách mu je jak armáda mužů v černých oblecích, ale i italská policie a záhadná žena, která se ho už jednou pokusila zastřelit.

Někde jinde, v jiný čas stojí ta krásná stříbrovlasá žena proti muži, který jí předkládá návrh jak zachránit lidstvo. Hrozivý plán, jak zastavit nezadržitelné zalidňování planety. Tento muž připomíná, že jsme chytřejší, lepší, ale nepoučitelní. Příroda si s tím vždycky poradila, teď je řada na nás. Na někom, kdo udělá odvážný krok a zarazí katastrofu, která se potichu blíží. Machiavelli za přirozený způsob, jímž se svět očišťuje, označoval morové epidemie. Má snad na mysli, že by se měl do světa vypustit mor? Přeci něco takového nemůže myslet vážně. Konec může přijít v podobě, jakou nikdo nečekal. V podobě, kterou je schopen vytvořit pouze člověk.

Dan Brown přichází s novým románem, který propojuje dvě na první pohled rozličné věci – historické literární dílo Danta Alighieriho a problematiku přelidňování. Zapojil i dvě organizace, které v tuto chvíli stojí proti sobě. Neptat se, nechtít znát víc, než je nutné – to je heslo Konsorcia, organizace, která se za nemalý obnos postará, aby vás nikdo nevypátral, ať už k tomu máte jakékoliv důvody. Proti tomu stojí WHO – Světová zdravotnická organizace.  A někde mezi tím se potácí Robert Langdon a onen tajemný muž, kvůli kterému se Langdon ocitl uprostřed Itálie.

Inferno je na první pohled typickým románem Dana Browna. Zůstává věrný svému stylu, svým zápletkám. Kdo už od něho přečetl alespoň dvě knihy, nebude překvapen vývojem, který mu kniha představí. Přestože je to částečně na škodu, nemohu říci, že by mi to nějakým zásadním způsobem vadilo. I když jsem doufala, že se třeba mýlím a „pachatelem“ bude někdo jiný. Na druhou stranu má Brown nepopiratelný talent v popisu nádherných historických architektonických, literárních či uměleckých skvostů. 

Pro někoho stěžejní téma, které je v knize předkládáno bude znít jako sci-fi, ale kdo se v téhle oblasti trochu orientuje, si podle mého knihu užije. Přestože je vývoj značně katastrofický a výsledek v dnešní době prakticky neuskutečnitelný, ukazuje hrozbu toho, jak moc jsme se posunuli kupředu.

Nicméně, přes závažné téma se autorovi podařilo do knihy zapracovat i humor. Sarkastické a vtipné dialogy dodávají knize šťávu a posouvají ji kupředu. A nelze opomenout, dynamiku ústřední dvojice – Roberta a Sienny. 

„A Vatikán to vidí jinak.“
„Do značné míry. Vynaložili ohromné množství energie a prostředků na to, aby v zemích třetího světa rozšířili víru, že antikoncepce je zlo.“
„Jistě,“ Langdon se vědoucně usmál. „Kdo jiný by měl poučovat lidstvo o sexu, než parta osmdesátníků, kteří strávili život v celibátu, že?“


3 komentáře:

  1. Odpovědi
    1. Trochu jsem se toho bála, ale líbilo se mi to :) Doufám, že si to taky užiješ.

      Vymazat
  2. Mini, moc se omlouvám, tvůj komentář jsem omylem smazala :(
    "Od Browna jsem četla pouze dvě knížky ale jako autora jsem si jej naprosto zamilovala! Máš pravdu, že jeho knihy jsou v podstatě stejné, tím jak jsou napsané ale moc se mi na nich líbí právě to jak popisuje veškeré historické a umělecké díla! Možná by se dalo říci, že jeho knihy jsou svým způsobem i vzdělávací!
    Na Inferno jsem se moc těšila a opravdu už se nemůžu dočkat až si to přečtu! :) "

    Mě osobně hrozně nalákal na Danta a Božskou komedii. Jeho přiblížení právě takových historických věcí mě baví nejvíc. :)

    OdpovědětVymazat

Hlavně slušně :)